„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, Secția de combatere a criminalității organizate, cauza privind pe inculpații Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palașcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionașcu Lucia și S.C. Interagro S.A., trimiși în judecată prin rechizitoriul nr. 146/D/P/2010 din 31 mai 2017 al acestei unități de parchet. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpații Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palașcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionașcu Lucia și S.C. Interagro S.A., în sumă de câte 230 lei, se plătește din fondul Ministerului Justiției. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii pentru procuror, partea civilă și inculpați. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 7 iunie 2018”, se arată în decizia ÎCCJ.
Este pentru a doua oară când dosarul este reîntors la DIICOT după decizia din 22 ianuarie 2018, atunci cand instanța a stabilit că rechizitoriul este nelegal.
Tot la începutul anului, zeci de înregistrări au fost excluse din dosar.
Dosarul Romgaz, în care sunt investigate infracțiuni de delapidare a companiei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 9 iunie 2017, printre cei judecați fiind fostul ministru Adriean Videanu și omul de afaceri Ioan Niculae.
Alături de cei doi sunt judecați și Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palașcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionașcu și persoana juridică Interagro, acuzațiile fiind de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.
Potrivit DIICOT, grupul ar fi fost inițiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, fost acționar majoritar la Interagro, împreună cu administratorul firmei, Marin Mirea, și cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 și ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palașcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (funcționară în cadrul Ministerului Economiei și membru în cadrul AGA respectiv președinte CA Romgaz S.A.).
Prejudiciul total calculat în dosar este de 282 de milioane de lei.